Blaty kuchenne i łazienkowe – wady i zalety

Blat w kuchni lub w łazience ma istotny wpływ na ostateczny wygląd wnętrza. Odpowiednio dobrany podkreśli charakter pomieszczeń. Decydując się na blat powinniśmy pamiętać nie tylko o wyglądzie, ale również o funkcjonalności.

Co należy wiedzieć o blacie?

Blaty zarówno kuchenne jak i łazienkowe powinny być odporne na zabrudzenia i wilgoć, ale najważniejsze być łatwe w utrzymaniu.Wszystko natomiast zależy od pomysłu na pomieszczenie oraz zasobności naszego portfela.Najtańsze i najczęściej wybierane to blaty laminowane. To płyty wiórowe pokryte warstwą laminatu. Do wyboru mamy ogromny wachlarz kolorów i wzorów. Występują matowe i błyszczące, gładkie i imitacja kamienia, drewna. Niestety są mało odporne na zarysowania.
Ciekawym rozwiązaniem są blaty obłożone płytkami. Jest jeden minus, utrzymanie czystości fug może sprawiać problem. Warto również zastanowić się nad drewnianym blatem, są drogie, szczególnie takie z drzew egzotycznych. Blaty  z takiego rodzaju drzewa są twarde i nadają się do łazienek i kuchni. Jedyne o czym musimy pamiętać to to aby je lakierować lub olejowa w celu zakonserwowania. Drewno klejone nie będzie się odkształcać.
blatDrogie, ale i efektowne są kamienne blaty. Kamień może być podatny na zabrudzenia, więc musimy pamiętać o impregnacji. Najlepszym materiałem jest granit, odporny na zabrudzenia, temperaturę i uszkodzenia mechaniczne. Można na nim ubijać mięso, kroić i wyrabiać ciasto. Jest ciężkim materiałem dlatego wymaga solidnych szafek. Kamień może być zastąpiony przez kamień syntetyczny, np., Corian- jest to połączenie zmielonego kamienia, żywic epoksydowo- akrylowych i pigmentów. Zaletą takiego materiału jest odporność na wysoką temperaturę, uszkodzenia mechaniczne, środki mechaniczne.

Najdroższymi blatami są blaty wykonane ze szkła, metalu. Wyglądają efektownie. Idealnie pasują do wnętrz, które są nowoczesne. Blaty Warszawa, które zamawiamy w profesjonalnym studiu kuchennym zazwyczaj są droższe niż takie kupowane u kamieniarza, stolarza lub producenta.