Kiszenie paszy służy do zapewnienia zwierzętom jakościowego pożywienia na okres zimowy. Aby skutecznie wytworzyć dużą ilość kiszonki stosuje się do tego specjalne folie, którymi owija się bele produktu. Szczelność i nieprzepuszczalność powietrza folii zapewnia wykonanie dobrej paszy, przez co kupując folię do kiszonki należy zwrócić uwagę czy sprawdzi się w swojej roli.
Jakie cechy mają najlepsze folie do kiszonek?
Materiał, z którego będzie wykonana folia do kiszonki ma ogromny wpływ na to jakiej jakości będzie to produkt. Folie różnią się od siebie zarówno rozmiarem jak i szerokością oraz właściwościami, które wpłyną na produkcję paszy. Dobrej jakości folia do kiszonki powinna charakteryzować się nieprzepuszczalnością powietrza i promieniowania UV, co zapewni skuteczny proces fermentacji zawartości, która nie gnije i nie pokrywa się pleśnią. Przy wyborze folii warto jest zwrócić uwagę na jej kolor, który wpływa na przepuszczalność światła – najlepiej sprawdzają się zielone, białe lub czarne. Poza tym ważne są również wytrzymałość folii, elastyczność czy kleistość. Te wszystkie właściwości tworzą produkt o dobrej jakości, który zapewni wytworzenie paszy o wysokiej przydatności spożywczej. Grubsza folia przyspieszy pracę przy zwijaniu bel z kiszonką. Dzięki temu znacznie wydajniej przygotuje się większą ilość paszy. Zakup odpowiedniej folii zapewni wykonanie lepszego pożywienia dla zwierząt w krótszym czasie.
W okresie zimowym karmienie zwierząt kiszonką może zapewnić im wiele potrzebnych składników odżywczych. Aby wykonać ją jak najlepiej w dużej ilości należy do tego wykorzystać jak najlepsze folie. Zapewnią one wykonanie dużej ilości produktu o wysokiej jakości, który będzie chętnie spożywany przez zwierzęta hodowlane, głównie bydło.