Charakterystyka najlepszych folii do kiszonek

Kiszenie paszy służy do zapewnienia zwierzętom jakościowego pożywienia na okres zimowy. Aby skutecznie wytworzyć dużą ilość kiszonki stosuje się do tego specjalne folie, którymi owija się bele produktu. Szczelność i nieprzepuszczalność powietrza folii zapewnia wykonanie dobrej paszy, przez co kupując folię do kiszonki należy zwrócić uwagę czy sprawdzi się w swojej roli.

Jakie cechy mają najlepsze folie do kiszonek?

folia do kiszonkiMateriał, z którego będzie wykonana folia do kiszonki ma ogromny wpływ na to jakiej jakości będzie to produkt. Folie różnią się od siebie zarówno rozmiarem jak i szerokością oraz właściwościami, które wpłyną na produkcję paszy. Dobrej jakości folia do kiszonki powinna charakteryzować się nieprzepuszczalnością powietrza i promieniowania UV, co zapewni skuteczny proces fermentacji zawartości, która nie gnije i nie pokrywa się pleśnią. Przy wyborze folii warto jest zwrócić uwagę na jej kolor, który wpływa na przepuszczalność światła – najlepiej sprawdzają się zielone, białe lub czarne. Poza tym ważne są również wytrzymałość folii, elastyczność czy kleistość. Te wszystkie właściwości tworzą produkt o dobrej jakości, który zapewni wytworzenie paszy o wysokiej przydatności spożywczej. Grubsza folia przyspieszy pracę przy zwijaniu bel z kiszonką. Dzięki temu znacznie wydajniej przygotuje się większą ilość paszy. Zakup odpowiedniej folii zapewni wykonanie lepszego pożywienia dla zwierząt w krótszym czasie.

W okresie zimowym karmienie zwierząt kiszonką może zapewnić im wiele potrzebnych składników odżywczych. Aby wykonać ją jak najlepiej w dużej ilości należy do tego wykorzystać jak najlepsze folie. Zapewnią one wykonanie dużej ilości produktu o wysokiej jakości, który będzie chętnie spożywany przez zwierzęta hodowlane, głównie bydło.