Do czego służy kocioł warzelny?

W gastronomii wykorzystuje się urządzenia, które mają za zadanie ułatwić oraz przyśpieszyć proces produkcji artykułów spożywczych oraz różnego rodzaju potraw. Dzięki dużym wielofunkcyjnym urządzeniom można gotować na dużą skalę, duże ilości potraw i produktów spożywczych.

Kotły gazowe, parowe i elektryczne

kocioł warzelnyMasywne urządzenia znajdują swoje zastosowanie w przemyśle garmażeryjnym oraz gastronomicznym. Urządzenia takie służą do przygotowywania potraw ale również do podgrzewania potraw płynnych. Często również używane są w przemyśle wędliniarskim do produkcji mięs i wędlin. Takimi urządzeniami są kotły warzelne które nazywane są również kotłami gastronomicznymi. Kotły te składają się z komory warzelnej, izolacji oraz sterowników do stałej kontroli wysokości temperatury. Dzięki równomiernemu rozkładowi ciepła w kotle, potrawy oraz wyroby wędliniarskie czy wyroby mięsne podgrzewane są jednakowo na całej powierzchni, co uniemożliwia ich przypalenie. Kotły warzelne dzieli się na trzy rodzaje. Podział ten wprowadzony jest ze względu na typ zasilania. I tak wyróżniamy kocioł warzelny gazowy, parowy oraz elektryczny. Kocioł parowy ogrzewany jest poprzez parę technologiczną wytwarzaną przez specjalnie przeznaczoną do tego komorę. Urządzenie to jest najbardziej popularne w przemyśle gastronomicznym oraz garmażeryjnym. Kotły gazowe są najtańsze w eksploatacji lecz w stosunku cenowym do kotłów parowych i elektrycznych osiągają najwyższe ceny podczas zakupu. Niskie koszty eksploatacji wynikają ze stosunkowo niskich kosztów gazu. Kotły elektryczne są tańsze od kotłów parowych, jednak generują duże koszty podczas eksploatacji ze względu na wykorzystywanie energii elektrycznej. Wymagają również stałego dostępu do źródła energii.

Kotły wykorzystywane są podczas imprez o charakterze masowym na przykład dożynki i pikniki. Warzelnie sprawdzają się na stołówkach oraz w zakładach karnych gdzie istotne jest to aby jednorazowo ugotować dużą ilość potrawy dla wielu osób.