Niskokrzepnący glikol propylenowy

Obecnie w dziedzinie chemii zachodzi tyle nowośic i przemian, że ciężko nadążyć. Niektóre substancje są ze sobą łączone, żeby mogło powstać z nich coś zupełnie innego, o lepszych właściwościach. Do końca nie wiedziałam o wszystkim z nowości, jednak starałam się być na bieżąco. Głównie interesowała mnie kosmetyka.

Zastosowania glikolu propylenowego

glikol propylenowy bezbarwnyJednym z takich popularnych związków kosmetycznych jest glikol propylenowy bezbarwny który rewolucjonizuje rynek. Ma wiele zastosowań i jest pożądany w różnych dziedzinach. Z powodzeniem używa się go w motoryzacji do układów i klimatyzacji. Poza tym, glikol propylenowy znajduje się też w papierosach elektronicznych. Na ich bazie tworzy się olejki o różnych smakach. Glikol może być używany również jako płyn chłodzący, ze względu na swoje właściwości niekrzepnięcia. Poza  tym, najczęściej wykorzystywany jest w kosmetyce i do systemów grzewczych. W systemach grzewczych służy jako płyn do ogrzewania centralnego, żeby zapobiec jego zamarzaniu. Czasami bez takiego płynu byłoby ciężko zachować grzejniki w dobrym stanie. W kosmetyce natomiast glikol używamy go do zapobiegania zasychania kosmetyków. Można go znaleźć w żelach do kąpieli, pastach, dezodorantach i nawet w kosmetykach do pielęgnowania skóry dziecka. Nadaje odpowiednią konsystencję, dlatego wielu producentów kosmetycznych z niego korzysta. Ułatwia im to zachowanie kosmetyków w dobrym stanie na dłużej.

Jak tylko wynaleziono glikol propylenowy, z pewnością ułatwiło to pracę wielu koncernom. Jego zasługi są ogromne. Ma swoich zwolenników i przeciwników, jednak zawsze tak bywa. Należy po prostu zachować umiar z używaniem, tak jak ze wszystkim innym. Wtedy będziemy mogli z powodzeniem doceniać jego dobroczynne właściwości bez problemu.