Włoszczyzna zawsze pod ręką

W przypadku zdecydowanej większości zup, które przygotowujemy w domu, podstawą, która nadaje bogatego, warzywnego smaku bulionowi jest włoszczyzna. Jest to jednocześnie jeden z produktów, którego brak skutecznie blokuje nam możliwość przygotowania zupy czy też sosu o bogatym smaku. Rozsądnym rozwiązaniem byłoby więc zrobienie zapasu włoszczyzny, jednak jest to produkt, który dość szybko ulega zepsuciu. Chyba że mowa o włoszczyźnie suszonej.

Zakup suszonej włoszczyzny

smaczna suszona włoszczyznaNasze społeczeństwo już długie lata temu nauczyło się przetwarzać warzywa i owoce sezonowe w taki sposób, by móc cieszyć się ich smakiem i korzystnymi właściwościami przez możliwie jak najdłuższy czas. Nie powinno więc nas zaskakiwać to, że obecnie w sprzedaży obok świeżej włoszczyzny bez problemu znajdziemy również włoszczyznę suszoną, która pod względem wyglądu przypomina nieco przyprawę i w takiej kategorii jest też sprzedawana. Smaczna suszona włoszczyzna w swoim składzie zawiera wszystkie warzywa, które standardowo są przez nas kupowane w momencie, gdy potrzebujemy włoszczyzny. Oznacza to, że znajdziemy tam seler, pietruszkę, marchew, a także por. Oczywiście, wszystkie te produkty są w dość zmiennych ilościach, dlatego warto zawsze sprawdzić w składzie, jakie są procentowe udziały poszczególnych warzyw. Dzięki temu mamy możliwość dopasowania takiej mieszanki, która najlepiej odpowiadać będzie nam pod względem smakowym.

Zastosowanie suszonej włoszczyzny może być dość duże w przypadku potraw, które popularnie przygotowujemy w naszej kuchni. Świetnie sprawdzi się ona podczas przyprawiania zup, sosów, ale również różnego rodzaju mięs. Zastosowanie suszonych warzyw zawsze znacząco wzbogaci smak przygotowywanego przez nas dania i nada mu ciekawego i kuszącego aromatu.