Wykorzystanie witryny chłodniczej

Świeże produkty spożywcze wymagają specjalnych warunków do przechowywania, bo w przeciwnym wypadku szybko się psują. Chłodnia służy także jako miejsce do ekspozycji towarów, które nie mogą stać w zbyt wysokiej temperaturze, bo zwyczajnie się zepsują.

Wielkość witryn chłodniczych

witryna chłodniczaIdąc do cukierni, spotkamy nie jedną ladę, lub szafę chłodniczą, w której będą wyeksponowane ciasta, babeczki, czy inne wyroby cukiernicze. ponieważ są one na bieżąco robione, to muszą być przechowywane w temperaturze niższej niż pokojowa. Witryna chłodnicza ma dość szerokie zastosowanie i spotkamy ją nie tylko w cukierni, ale także w sklepie mięsnym, spożywczym, czy rybnym. Lady chłodnicze pozwalają na utrzymanie koniecznego mikroklimatu, który pozwala na właściwe przechowywanie żywności. Dostępnych jest wiele modeli w zależności od wykorzystania. Najczęściej spotykamy witryny poziome, lub pionowe. Oba rodzaje mogą być dostosowane do przeznaczenia i posiadać otwierane drzwi, lub klapy z przodu, lub z tyłu. Witryny są też wykorzystywane do przechowywania napojów, czy dań garmażeryjnych takich jak desery, czy surówki. Nowoczesne urządzenia chłodnicze posiadają wbudowane agregaty, dzięki którym w razie awarii elektrycznej, przez kilka godzin są w stanie chłodzić znajdujące się w nich produkty. Wewnętrzną temperaturę można dowolnie ustawić w zakresie od zera do dziesięciu stopni Celsjusza. Niektóre witryny chłodnicze nie posiadają zamknięcia i przez to utrzymują one nieco wyższe temperatury wewnątrz.

Cena witryny chłodniczej może sięgać nawet dwudziestu tysięcy złotych, ale jeżeli chcemy zaoszczędzić na jej zakupie, to najlepiej ją nabyć w sklepie internetowym. Alternatywą dla nowej witryny chłodniczej jest używana, lub opcja wydzierżawienia na korzystnych warunkach.