Zastosowanie korzenia maca organic bio

Prowadzenie zdrowego trybu życia oraz stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego. Wzbogacanie codziennych posiłków o zdrowe i ekologiczne produkty przyczynia się do lepszej witalności oraz odporności.

Peruwiański sproszkowany korzeń maca

maca organic bioNa rynku dostępnych jest wiele naturalnych produktów, które zawierają wysoką zawartość związków odpowiedzialnych za prawidłowe procesy metaboliczne i energetyczne w organizmie. Wśród nich znajduje się maca organic bio, która uprawiana jest od ponad tysiącleci w Andach. Jest to bulwiasta roślina, która nazywana jest również peruwiańskim żeń-szeniem. Zawiera składniki mineralne, takie jak żelazo i wapń oraz magnez i witaminę B2. Ma słodkawo orzechowy smak, nie zawiera sztucznych cukrów i charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. W Polsce maca sprzedawana jest w formie sproszkowanego korzenia. Można ją dodawać do soków, koktajli i jogurtów, sałatek, surówek i deserów. Pasuje także jako składnik nadzienia lub jako posypka do domowych wypieków. Stanowi wegański produkt pozbawiony glutenu, który wykazuje pozytywne działanie na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie człowieka. Ekologiczny sproszkowany korzeń maca, pochodzący z rejonów Ameryki Południowej stosowany był przez Inków w codziennej diecie. Uprawiany był w trudnych warunkach górskich, a jego słodkawo korzenny smak nadawał urozmaicenia codziennej diecie Inków.

Ekologiczna i organiczna maca dostępna jest w sklepach internetowych ze zdrową żywnością, a także w marketach na na dziale bio. Cena waha się w granicach od 10 do 20 zł za paczkę 100 lub 150 g. Maca utożsamiana jest z witalnością i energię i może być stosowana w codziennej diecie, także przez osoby, którym zależy na redukcji wagi. Świetnie nadaje się do kawy, owsianki i smoothie, nadając im egzotyczny i niezrównany smak.